Αναβάθμιση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της Ν. Μηχανιώνας

Αναβάθμιση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της Ν. Μηχανιώνας

Αρ. Πρωτ. 5713/05.02.08

Προς τους Υπουργούς:
- Εμπορικής Ναυτιλίας, Νησιωτικής Πολιτικής & Αιγαίου
- Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων


Σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Νέα Μηχανιώνα του Νομού Θεσσαλονίκης.

Η Ακαδημία αριθμεί 600 σπουδαστές, από τους οποίους οι 200 περίπου είναι οικότροφοι και ζουν σε κτίρια παλιά και κακοσυντηρημένα. Παρόμοια είναι η εικόνα όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων της Ακαδημίας, με αποτέλεσμα τα πεπαλαιωμένα κτίρια να είναι ιδιαίτερα κρύα τον χειμώνα και ζεστά το καλοκαίρι, ενώ μόλις πρόσφατα ένα από τα κτίρια της Ακαδημίας χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο, λόγω κακής στατικότητας και τέθηκε εκτός λειτουργίας.
Παρά το γεγονός ότι οι σπουδές στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού διαρκούν τέσσερα χρόνια και μάλιστα οι σπουδαστές υποχρεώνονται να κάνουν και έναν χρόνο πρακτική άσκηση, το πτυχίο που παίρνουν με την αποφοίτησή τους δεν κατατάσσεται σε κάποια από τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Δεν θεωρείται ισόβαθμο των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας και δεν διαχωρίζεται ξεκάθαρα από τα πτυχία των αντίστοιχων σχολών των Ιδρυμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Οι απόφοιτοι της Ακαδημίας που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών, δεν γίνονται αποδεκτοί από όλες τις σχολές, ενώ σε περίπτωση που κάποιος από τους αποφοίτους αναζητήσει εργασία εκτός εμπορικού ναυτικού, δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις γνώσεις και το πτυχίο του σε κάποιον άλλο τομέα, καθώς δεν κατατάσσεται σε κάποια βαθμίδα της εκπαίδευσης.
Δυσκολίες όμως αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, καθώς οι περισσότεροι καθηγητές της Ακαδημίας είναι ωρομίσθιοι, γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά στη δημιουργία ενός σταθερού διδακτικού προγράμματος. Ως εκ τούτου οι καθηγητές δεν γνωρίζουν αν θα βρίσκονται στην Ακαδημία την επόμενη χρονιά και συνεπώς δεν αναλαμβάνουν τις πτυχιακές εργασίες των σπουδαστών.
Επιπλέον, τα βιβλία που χρησιμοποιούνται ως διδακτικό υλικό στην Ακαδημία είναι γραμμένα τις δεκαετίες του '70 και του '80, χωρίς να έχουν αναβαθμιστεί, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στην σημερινή πραγματικότητα και στις εξελίξεις που σημειώνονται στον τομέα της ναυτιλίας.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί το διδακτικό υλικό που χρησιμοποιείται στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού;

- Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων να εξετάσει το ενδεχόμενο να κριθεί ισάξιο το πτυχίο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με τα πτυχία των ΤΕΙ;

- Είναι ενήμερο το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, και αν ναι, τι μέτρα προβλέπεται να λάβει για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σπουδαστές και εκπαιδευτικοί;

Απαντήσεις Υπουργείων